Ekovastuullinen liiketoiminta

 In Blogi

Jari Haarnio

Toimitusjohtaja, CEO

Onnistuuko hiilineutraalinen tuottaminen jos päämääränä on edelleen kasvu?

Määrä vastaan hiilijalanjälki

Viime talvena 20-vuotta kestänyt lumilapioni halkesi hieman kärjestään. Ei mitään vakavaa, mutta jäätä sillä ei enää kannata hakata, lunta sopii lapioida. Marssin kuitenkin rautakauppaan ja ostin uuden kakskytkolkyt-euron lapion, vastaava kuin aiempi paitsi, että tässä uudessa oli metallivahvike etuosassa. Ensimmäinen kosketus jäiseen lumeen sai sen koko lavan halki juurestaan, eli se oli kerralla vainaata koko lumilapio. Mietin raaka-aineita, mistähän tämä on tehty, onkohan hiilijalanjälkeä pienennetty vai oliko kyseessä valmistava tehdas, joka harjoitteli kokeellisten muoviraaka-aineiden ominaisuuksia asiakkaalla. Näistä tuotteiden hajoamisista ja kertakäyttöisyydestä minulla on AIVAN LIIKAA kokemusta menneiltä vuosilta, kun tuote ei alkuunkaan kestä omaa käyttötarkoitustaan. Uskon, että Sinullakin on.

Tästä pääsen mieliaiheeseeni, eli väitteeseeni ”suurin yksittäinen ekoteko on vähentää määrää”, siis pienentää kokoa, lukumäärällistä käyttöä ja pidentää elinkaarta. Mutta, mutta, tämähän on liiketoiminnan kuolemanjulistus, vai onko?

Ongelma luonnon säästämisessä on kasvutavoite

Matriisi, se maailma, jossa elämme ja jonka aisteillamme koemme, on tehty kasvun periaatteelle.
Koska matriisimme toimii kasvulle, niin kaikki toimenpiteemme ja mittauksemme ekovastuullisuuteen perustuvat tähän arvottamiseen. Tuleva EU Taksonomiakin on mielestäni kirjoitettu tämän jatkuvan kasvun periaatteelle.

Yrityksen näkökulmasta kasvun lause on ”valmista ja myy nopeammin, enemmän ja halvemmalla ja valtaa markkinat, tule vahvemmaksi ja voittamattomaksi”. Toimivan kierrätyksen ja uusiotuotteenkin hiilijalanjälkeä syntyy tuottamisesta, ja tuottamisen rajoittaminen sotii kasvun periaatetta vastaan. Vaikka ekotuote myykin nyt hyvin ja kasvua tapahtuu niin kokonaisprosessi lisää luontovarojemme kulutusta vaikka osa energiasta ja koneöljyistä kuinka olisi biokriteerit täyttävää.

Rohkea erilainen ratkaisu

Vaan mitäpä ajattelet yrityksestämme distruptioida oma tuotantomäärämme tuotetta korvaavalla palvelulla? Onko se edes mahdollista niin, että kaikki ovat tyytyväisiä, siis tuottaja, asiakas ja käyttäjä? Salli minun esitellä miten pienennämme parhaiten ekokuormaamme tuottamalla mahdollisimman vähän! Se tapahtuu IoT:n ja NFC:n ja QR:n avulla.

Me yhdistämme DesignTag® – merkillä tekemämme opasteet ja mainokset päivittymään lukijoiden omassa älypuhelimessa hänen omalla kielellään. Näin opastepintojen uusimistarve vähenee ja opasteissa ei enää tarvita suurta pinta-alaa kaiken kertomiseen. Kun DesignTag® yhdistää puhelimen suoraan oikeaan tietoon niin hakukoneiden energiaa ei tarvita ja aikaa säästyy. DesignTagin muoto kertoo mitä puhelin tulee tekemään lukutapahtuman jälkeen. Käyttö on tehty turvalliseksi.

Perinteisestä kertakäyttökaupan vähentämisestä syntyy uutta laskutettavaa palvelua kahdella tavalla a) haarn.io – palveluohjelmistolla ja b) kerättävällä opastamisen datalla, josta syntyy myytävää opastetietoa. Näin

  • tuotteiden tuottamisen vähennyksestä on tehty palvelubisneksen kasvua ja
  • matriisin kasvutavoite on tavoitettavissa ja
  • suurin ekoteko saavutettu, kun määrää on vähennetty.

Mikä tässä on parasta? No tietenkin se, että mitä me teimme, on nyt myynnissämme tehtäväksi Teille, mitä ikinä valmistattekaan tai missä ikinä palvelettekaan.

Toimi luonnon ja kasvun hyväksi nyt

Soita minulle (ehkä on kuitenkin parasta varata aika/jättää soittopyyntö), kerro tilanteesi, anna luontohaaste ja kasvutoiveet. Katsotaan yhdessä minkä gäpin me voimme täyttää ja mihin tavoitteet voidaan heijata!

JARI HAARNIO

Myynti ja toimitusjohtaja

Recent Posts
0
Porrashuoneen pintaremontti